T O P

  • By -

3comma1415926535

29 de ani de cînd ruSSia încearcă să facă din Moldova o bază militară supusă moscovei , a eșuat planul kozak cu voronin , sa început kozak v.2 cu kuliok în frunte .


leotleot

sigur...


[deleted]

[удалено]


kostblind

Agresor contra cui? Dacă eu cu prietenii mei decidem că vrem independența unui orășel față de Chișinău, ne înarmăm și ocupăm construcțiile administrative, iar în schimb, poliția ne atacă, asta înseamnă că ei sunt agresori?


Inevitable_Clock7818

Niciodată Transnistria nu a fost teritoriul sun administrația romana decat între 1941-1944, sunt criminalul fascist antonescu. Majoritatea populației de acolo este de origine rusă si ucrainiana. Dacă RM.ar intelege ca Transnistria Nu aparține ei,atunci va fi pace in zonă.simplu ca bună ziua. Ca cetatean român Nu doresc nici o unire cu RM. Fiecare pe drumul lui.


Blokumann

>Majoritatea populației de acolo este de origine rusă si ucrainiana. si moldoveni/romani nu traiesc acolo, muscalule care te dai „cetatean roman”?: [https://ro.wikipedia.org/wiki/Transnistria#Recens%C4%83m%C3%A2ntul\_din\_2004](https://ro.wikipedia.org/wiki/Transnistria#Recens%C4%83m%C3%A2ntul_din_2004)


Inevitable_Clock7818

Bă,daca esti bătut în cap,taci.habar nu ai.esti paralel.


Pokymonn

Majoritatea de acolo is cetățeni moldoveni, iar in asa caz etnia deloc nu contează.


TudorMeister1270

Aia era la recensamantul din 1989. De atunci sigur s au mai schimbat lucrurile. Nu sunt in niciun fel pro rus si imi doresc unificarea noastra cu Moldova, dar nu se va poate face cat timp aveti probleme cu Transnistria.


Pokymonn

Aia era in 2020. Traiesc acolo vreo 300k (realistic cu mult mai puțin), dintre care 247k sunt cetățeni moldoveni. https://gov.md/ro/content/cetatenii-moldoveni-din-regiunea-transnistreana-vor-putea-participa-la-scrutinul-electoral


TudorMeister1270

https://en.m.wikipedia.org/wiki/2015_Transnistrian_census Asta e ultimul recensamant realizat. As vrea ca Transnistria sa faca parte din Moldova dar nu are rost atata bataie de cap bucatica aia de pamant. Cred ca Moldova ar fi fost macar in UE, sau chiar unita cu Romania daca le dadeau independenta. Dar recunosc ca e complicata situatia.


Pokymonn

Am inteles, tu nu faci diferenta intre cetatean si etnic. Cetateni moldoveni sunt majoritatea, moldoveni etnici doar vreo 30%. Si acolo n-au cum sa traiasca macar jumatate din cei 475k inregistrati la recensamant. E praf in ochi.


kostblind

Da cine dracului te-a întrebat dacă dorești tu unire sau nu? r/NobodyAsked


wayofgrace

Din câte știu rușii planificau să avanseze ca și în cazul mai recent din donbas, când au încercat să ia mariupolul, așa că îmi pare că fu.i capul


Inevitable_Clock7818

Nu stii adevarul.nubai trăit atunci.eu aveam 25 ani atunci si stiu multe.plus ca lucram la Ambasada României de la Chișinău în acei ani. Trupele moldovenești vroiau să treacă peste Nistru.iar luptele de la Bender ,Dubasari, Coșnița, Cocieri,au fost între moldoveni si transnistrieni. Dacă intervenea Armata a 14 a, ocupa întreaga RM. Să fim serioși.


[deleted]

[удалено]


leotleot

propoganda romaneasca


George97o

tancurile alea erau acolo numai pentru turistii moldoveni sa le admire nu?


Glasbolyas

Da numai bine au făcut ruși când au trecut Nistru


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


Vasile_Adrian

Tu știi? Potrivit unor surse din cadrul Armatei *(n.r. a 14-a)*, **transnistrenii constituiau marea majoritate a soldaților, inclusiv 51% din ofițeri și 79% din recruți.** [Source](https://en.wikipedia.org/wiki/14th_Army_involvement_in_Transnistria#cite_note-3)


[deleted]

[удалено]


Vasile_Adrian

>armata se subordona federatiei ruse Who cares. Puteau să fie subordonați și Șeicului din Arabia Saudită. Tranistrienii au luptat pentru că voiau să lupte. Nu pt. că erau "subordonați" rusiei, care oricum era în prăpăd în anii 90. *Morala*: De aceea poporul român trebuie să fie unit. Asta e piatra de temelie a statului modern român.


[deleted]

[удалено]


Vasile_Adrian

Ok. Hai să o luam altfel. Dacă erai în armata a 14 a ai fi tras în conaționalul tău de peste Nistru? N-are relevanta cine ti-a dat ordinul să tragi. Ei bine, în 1990 s-a tras fără probleme. Ca să ne înțelegem. Compară asta cu românii din armata austro-ungară trimiși să omoare românii din armata Regatului Român și vezi ce probleme aveau austriecii cu dezertarea conaționalilor noștri.